İnternetin artık “kullanılan” değil; “yaşanılan” bir kavrama dönüştüğü günümüzde, online alışveriş de gittikçe güçlenmekte. Birbiri ardına açılan e-ticaret siteleri, alışveriş ve ticaret anlayışının değişimini gözler önüne seriyor. Peki Türkiye’de e-ticaret ne durumda, nasıl bir yere doğru gidiyor? 2014’te Türkiye’de e-ticaret yoluyla para kazanmak mümkün mü? Mümkünse nasıl? Bu sorunun cevaplarını yapılan araştırmaların sonuçlarına bakarak bulabiliriz.
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD), 2014’ün Ocak ayında Türkiye’de 2014 yılının e-ticaret hacminin 50 milyar TL’ye ulaşacağını belirtmişti. 2013 yılında e-ticaret sektörünün %30’luk artışı, e-ticaretin her sene büyüyerek ilerlediği bir istatistiği de bizlere gösteriyor. ETİD’ten gelen açıklamalardan biri de 2013 yılında internetten alışveriş yapan kişi sayısının 10 milyon olduğu ve 2014 yılı tamamlandığında bu rakamın 12 milyona çıkacağı yönündeydi. 2014 daha bitmese de BKM’nin sunduğu verilere göre 2014 yılının ilk çeyreğinde internet üzerinden 45 milyon kredi kartı işlemi gerçekleştirildi. 2013’te ise internetten yapılan kartlı ödemelerin toplam hacmi 28,6 milyar TL idi. Tüm dünyanın yeni dili internetin alışverişte yepyeni boyutlar açtığı e-ticaret, her sene gösterdiği büyük gelişmeyle 2014’te de Türkiye’de para kazanmanın en güçlü mecralarından biri şüphesiz. E-ticaretten para kazanmak mümkün, çünkü;
• Teknolojik altyapı gün geçtikçe gelişiyor.
• Akıllı telefon kullanımının artışı internette ve sosyal medyada dolaşma süresini de arttırmasıyla mobil pazarlama gün geçtikçe önem kazanıyor.
• 36 milyondan fazla internet kullanıcısıyla Türkiye’nin Avrupa’da 5., dünyada ise 13. sırada yer alması, her geçen gün güçlenen potansiyelin olduğunun bir kanıtı niteliğinde.
• Sosyal medya geleneksel medyaya meydan okumuş durumda.
• Ödeme sistemleri çeşitleniyor ve mobille entegrasyonu güçleniyor.
2014 yılında e-ticaretten para kazanmak isteyen girişimciler nelere dikkat etmeli?
İrili ufaklı açılan pek çok e-ticaret sitesi arasından sıyrılmak kolay değil. Özellikle geçtiğimiz sene konuşulmaya başlanan “Kişiselleştirilmiş alışveriş”, 2014 yılında e-ticaret dünyası için olmazsa olmaz bir öneme sahip. Her türlü bilgi açısından bir bombardımana tutulduğumuz günümüzde kullanıcılar, kendi alışveriş alışkanlıkları, beğenileri, ilgi alanları, en son gezindikleri ürün veya hizmetler doğrultusunda kendilerine özel seçeneklerin sunulduğu bir alışveriş deneyimi yaşamak istiyorlar. Pek çok e-ticaret sitesi ve binlerce ürün arasından kafa karışıklığı yaşamak istemeyen kullanıcılara sunulacak doğru öneriler, 2014’te e-ticarette başarılı olmak isteyen girişimcilerin mutlaka göz önünde bulundurması gereken bir faktör. Google’ın da algoritmalarında kişisel içerik odaklı güncellemeler yaptığı günümüzde, dünya e-ticaret devleri Amazon ve e-Bay’in kişiselleştirilmiş alışveriş mantığıyla kar oranlarını ciddi şekilde arttırdıkları gerçeği örnek olarak gösterilebilir. Sadece üç büyük ilde değil; Anadolu’da da aradığı ürünü mağazalarda bulamayan ya da sosyal medya ve internet kullanımı sayesinde her şeyden haberdar olan kullanıcıların, sanal mağazalardan alışveriş yapma deneyiminin her geçen gün artması, 2014’ü e-ticaretten para kazanmanın garanti olduğu bir yıl yapıyor. Doğru kurallar ve uygulamalar sayesinde tabii.