36 milyon tekil internet kullanıcısının yer aldığı Türkiye’de 10 milyondan fazla kullanıcı en az bir kere internetten alışveriş yapmış durumda. E-ticaret piyasasına geç katıldığı için kullanım sayısında hala geride olunsa da Avrupa ortalamasının yakalanmasının çok da uzak olmadığı öngörülüyor.
2016’nın bitiminde Türkiye’de 16 milyona ulaşması beklenen online alışveriş müşterisinin ilgisini çekmek ve ihtiyaçları ile ilgi alanlarını dikkate alan yeni trendlerle birlikte bazı sektörlerin yükselişe geçmesi ya da var olan yükselişlerini devam ettirmeleri bekleniyor.
Dünyada hızlı yükselişini devam ettiren e-ticaret her yıl yeni bir özellik, yeni bir uygulama alanı kazanıyor ve yeni insanlara ulaşıyor. İnternet kullanımının yaygınlaşması ve mobil cihazların etkisiyle her gün yeni kullanıcıların katıldığı e-ticaret pazarında Türkiye’nin yaşadığı büyüme ise dünya ortalamasının oldukça üstünde sayılabilir.
Hangi Sektörler Yükselişte?
● 2016’da yükselişini sürdürmesi beklenen sektörlerin başında elektronik geliyor. E-ticaret pazarının %40’ını kapsayan elektronik kategorisi, liderliğini devam ettireceği gibi trafiğini ve işlem hacmini daha arttıracak. Sektörün asıl hedefi ise her 2 müşteriden birini yakalamak.
● Yükselişe geçmesi beklenen sektörlerin ikincisi, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giyim sektörü. Özellikle geleneksel mağazacılığın da online alışverişe yönelmesi ve fiziksel mağazaları ile birlikte kendilerine ait e-ticaret siteleri oluşturmaları, sundukları kampanyalar ve özellikle mobil kullanıcıya hitap eden içerikleri ile %16’lık payını daha da arttıracak.
● Temel ihtiyaç malzemeleri arasında kabul edilen beyaz eşyalar ve mobilyalar, 2016 yılında yükselişe geçmesi beklenen e-ticaret sektörlerinin başında geliyor. Son yıllarda istikrarlı bir büyüme gösteren ve 2015’te e-ticaret pastasının %13’lük bir dilimine sahip olan bu sektör, internetten alışveriş yapma konusunda insanların fiziksel temasa olan yatkınlığının, yani dokunarak ve yakından görerek karar vermek özelliklerinin de değişime uğradığını gösteriyor.
● Geliştirilen uygulamalar ve akıllı cihazların daha da uyumlu hale gelmesi ile birlikte büyük bir sıçrama gösteren kitap ve müzik sektörü, 2016’da en çok yükselişe geçmesi beklenen e-ticaret sektörü. 2015’te sahip olduğu %11’lik e-ticaret payının artarak giyim sektörünü yakalaması bekleniyor.
● E-ticaret pazarında Türkiye’de geçmiş yıllarda biraz geride kalan yeme-içme sektörü, mobil pazarlamaya ağırlık vermeye başlamasıyla büyümeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda pazarın 5. büyüğü olmayı başarsa da dünyayla kıyaslandığında aldığı %2’lik pay yetersiz görünüyor. Ancak geride bırakılan yıl içinde gösterdiği artışa paralel olarak 2016’da da yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Görülen artış hızını sürdürdüğü takdirde yeme-içme sektörü, önümüzdeki yıllarda e-ticaret pazarında çift haneli bir paya sahip olacak.
Güvenli e-ticaretin yaygınlaşması, sanal POS ve alternatif ödeme sistemlerinin çeşitlilik kazanması, mobil pazarlamanın geliştirilmesi ile birlikte yükselişini sürdürmesi beklenen e-ticaret, geleneksel mağazacılığın yerini almaya daha da yaklaşıyor. Online ödeme sistemlerinin yetersizliği nedeniyle gerçekleşen sepet terk probleminin aşılması ve her 10 müşteriden 1’i yerine birkaçının ödeme işlemini başarıyla sonuçlandırmasını sağlamak, yeni bir kullanıcıya ulaşılmasa bile pazarın kat kat büyümesini beraberinde getirecektir.