Tüm dünyada aktif 7,877,690 satıcı, aylık 197 milyondan fazla ziyaretçi ve 120 milyondan fazla ürün çeşidi… Evet, Amazon’dan bahsediyoruz. Her yıl hazırlanan dünyanın en değerli şirketleri listelerinde zirveye oynayan veya zirvenin sahibi olan Amazon, e-ticaret dünyası için şüphesiz ki çok büyük bir anlam ifade ediyor. Bugün dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos tarafından 1994 yılında online kitap satış sitesi olarak kurulan Amazon, günümüzde dünyanın en büyük pazar yeri konumunda bulunuyor. Peki dünyanın en büyük pazar yeri Amazon’da satış yapmak için neler yapmanız gerekiyor? Amazon’da satış yapmak için şirket gerekli mi? Amazon mağaza açma konusunda satıcılara ne gibi şartlar sunuyor? Amazon satıcısı olmak ve Amazon’da ürün satmak ile ilgili merak ettikleriniz varsa, hemen konuyu daha detaylı incelemeye başlayalım.
Amazon’da Satış Yapmak İçin Ne Yapmanız Gerekiyor?
Öncelikle “Amazon’da satış yapmak için şirket gerekli mi?” sorusuna cevap verelim; hayır, Amazon’da satış yapmak için şirket sahibi olmanız şart değil. Bireysel olarak da gerekli koşulları karşıladığınız takdirde Amazon satıcısı olabilirsiniz. Link üzerinden Amazon satıcı hesabınızı oldukça kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz.
Hesabınızı oluşturduktan sonra, Amazon Seller Central kontol panelinizde sipariş yönetimi, müşteri iletişimi ve performans raporları gibi birçok farklı metrik göreceksiniz. Kontrol panelinizi oluşturmanızın ardından, profesyonel ve bireysel üyelik seçeneklerinden birini seçmelisiniz. Eğer geniş bir ürün gamına sahipseniz, satış ve kargolama adımlarında da belirli ayrıcalıklar sunan profesyonel üyelik sizin için daha uygun olacaktır. Profesyonel üyeliğin aylık sabit ücreti ise 39,99 $. Daha küçük çaplı satıcıların tercih ettiği bireysel üyeliğin herhangi bir sabit ücreti bulunmuyor. Ancak satıcılardan başarılı işlem başına 0,99 $ komisyon ücreti alınıyor.
Ürün Kargolama Seçenekleriniz Neler?
Amazon, satıcılarına çeşitli kargolama seçenekleri de sunuyor. Bu seçeneklerin bir kısmında kargolama süreçleri tamamen satıcı kontrolündeyken, bir kısmında Amazon tüm süreci üstleniyor ve satıcılarıyla tedarik modeli üzerinden bir iş birliği kuruyor. Tüm seçenekler belirli noktalarda avantajlara sahip olsa da bu noktada seçim tamamen satıcıya bırakılıyor. Kargolama seçenekleri şu şekilde:
- Fulfillment by Amazon (FBA): Bu modelde tüm kargolama süreçleri Amazon’un kontrolündedir. Siz satıcı olarak ürettiğiniz veya tedarik ettiğiniz ürünlerinizi Amazon’a kargolarsınız. Bu ürünler, Amazon’un devasa depolarında işgal ettiği alana göre ücretlendirilir. Ürün satışı gerçekleştiğinde, para komisyon kesintisinin ardından hesabınıza yatırılır. Eğer kargolama ve iade gibi süreçlerle kendiniz ilgilenmeyi tercih etmiyorsanız, FBA sizin için Amazon’da satış yapmanın en doğru yolu olacaktır. Detaylı bilgi için linke tıklayın.
- Merchant Fulfill: Bu modelde tüm kargolama süreçleri satıcı kontrolündedir. FBA modelindeki ekstra ücretler bu modelde yoktur. Ancak ürünün belirtilen tarihte müşteriye ulaştırılması veya iade gibi tüm süreçlerle satıcı birebir ilgilenmek durumundadır.
- Amazon Direct: Bu modelde ürünlerinizi direkt olarak satar ve Amazon’un tedarikçisi olursunuz.
Amazon’da satışa başlamanın ilk aşamalarında temel olarak bu işlemler yer alıyor. Ancak ilerleyen süreçte tabii ki çok daha farklı dinamikler devreye giriyor. Peki, bir Amazon satıcısı olmanın başlıca avantajları neler?
- Amazon gibi milyonlarca müşteriye sahip dünyanın 1 numaralı e-ticaret sitesinde satış yapmak, sizi hedeflediğiniz kitleye çok daha kolay ulaştıracaktır.
- Müşterilerin Amazon gibi bir markaya duydukları güven, bir satıcı olarak sizin için de fazlasıyla değerlidir.
- Fulfillment by Amazon veya Amazon Direct gibi kargolama seçenekleri, bir e-ticaret operasyonun en fazla efor gerektiren işlemlerinden biri olan kargolama sürecini tamamen üstlenir ve size büyük bir rahatlık sunar.
Amazon’la ilgili bazı çarpıcı veriler de bir Amazon satıcısı olmanın avantajlarını çok daha net bir şekilde gözler önüne seriyor. İşte o veriler:
- Her 10 tüketiciden 9’u, satın alacağı herhangi bir ürünü mutlaka Amazon üzerinden kontrol ediyor.
- Tüketicilerin %2’si, Alexa aracılığıyla bir ürün satın aldığını belirtiyor.
- Yalnızca Amerika’da 95 milyon kişinin Amazon Prime üyeliği var.
- Amazon Prime üyeleri, her yıl ortalama 1400 dolar harcama yapıyor.
- Fulfillment by Amazon (FBA), satışlarda % 30-50 bandında bir artış sağlıyor.
- Amazon, 2017 yılında dünya genelinde 5 milyardan fazla ürün sattı.
Yakın dönemde Türkiye pazarına da giriş yapan dünya e-ticaret lideri Amazon, ödeme konusunda iyzico teknolojilerine güveniyor. Siz de Amazon’un sayısız avantajı ve iyzico güvencesiyle hemen e-ticaret mağazanızı açabilir ve satışa başlayabilirsiniz. E-ticaret dünyasında yararlanabileceğiniz farklı içeriklerimizi iyzico Blog’da paylaşmaya devam edeceğiz. Bir sonraki yazımıza kadar görüşmek üzere!