Online alışveriş, internetin en çok kullanıldığı alanların başında geliyor. E-ticaret ve mesafeli satışlarda en çok kullanılan ödeme yöntemlerinin başında ise kredi kartı geliyor. Kredi kartı ile ödeme yönteminde güvenlik büyük önem taşıyor. Bu noktada da bir güvenlik yöntemi olan CVV kodu devreye giriyor. Online alışverişte kredi kartı kullanarak ödeme yapmak isteyenler, satıcı firmanın CVV kodu talebiyle karşılaşıyor.
Online alışveriş yaparken şu üç temel bilgiye sahip olmalısınız: Kredi kartının 16 haneli numarası, ay ve yıl şeklinde son kullanım tarihi ve 3 haneli CVV kodu. Alışverişin ödeme aşamasında CVV kodunun girişini yapmadan bir kredi kartına gerçekten sahip olduğunuzu kanıtlamanız mümkün olmayacaktır.
CVV kodu nedir?
CVV, “Card Validation Value” ibaresinin kısaltılmış halini ifade ediyor ve Türkçe’de “Kart Doğrulama Değeri” olarak karşılık buluyor. Bu bağlamda online alışverişe aşina olmayanların merak ettiği CVV kodu nedir sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz: Mesafeli satışlarda, kredi kartının şifresini vermeden alışveriş yapmaya olanak tanıyan 3 haneli bir kod. CVV kodu, VISA MasterCard markalı kredi ve banka kartlarında 3 haneden, American Express markalı kredi kartı veya bankamatik kartlarında ise 4 haneden oluşuyor. 1 Ocak 2001 tarihinden itibaren sık kullanılan VISA kartlarında yer alması zorunlu hale getirilen CVV kodu, “kötü niyetli insanların tahmin etmelerini” zorlaştıran bir 2. nesil işlem koruyucusu niteliği taşıyor.
Kredi kartında CVV kodu nerede yazıyor?
Bazı ödeme sağlayıcılarının kredi kartlarında CVV kodu, kartın ön yüzünde bulunabiliyor; fakat kredi kartlarında CVV kodu, genellikle kredi kartının sağ tarafa bakan orta arka yüzünde bulunuyor. Visa, Mastercard veya Discover kartınız varsa bu kodu imza bandının sağında bulabilirsiniz. CVV kodu, kartın üzerindeki kart numarası kart sahibinin adı ve soyadı gibi bilgilerin aksine kabartmalı harflerle değil, baskı halinde yazılı şekilde yer alıyor. CVV yerinde CID ya da CVC de yazabiliyor. Bazı kartlar da güvenlik kodu 9 ya da 11 haneli olabiliyor. Bu durumda kodun son 3 hanesinin kullanılması gerekiyor. Örneğin, 0001 222 yazıyorsa CVV kodu 222 olarak kabul ediliyor. CVV kodunun silinmesi durumunda internetten alışveriş yapmak mümkün olamayacağından kart sağlayıcı bankayla iletişime geçerek yeni bir kart talebinde bulunmak gerekiyor. Kart üzerinde bulunan CVV kodunun kötü niyetli kişilerin önüne geçmesini önlemek için kartları güvenle saklamak ve CVV kodunu paylaşmamak gerekiyor.
CVV kodu ne işe yarar?
CVV kodu ne işe yarar sorusu ilk olarak akıllara e-ticaret sitelerini getiriyorsa da CVV kodu, mesafeli alışverişler ve TL yükleme işlemlerinde de kullanılabiliyor. Banka kartı veya kredi kartı şifresinin yerine geçen CVV kodu, dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçilmesini sağlıyor. CVV kodu, ATM kullanımlarında veya mağazalardan yapılan alışverişlerde kullanılamıyor.