Web projelerinin yayımlanabilmesi ve ziyaretçilerin siteye ulaşabilmesi için, bir başka ifadeyle web sitesinin internet dünyasında varlığını devam ettirebilmesi için web hosting hizmeti alınması gerekiyor. Dijital dönüşüm sürecine girerek rekabet avantajı elde etmek isteyen şirketlerin bir web sitesi oluşturması ve iyi bir web hosting hizmetine yatırım yapması gerekiyor.
Güvenilir bir web sitesi, güçlü bir çözüm, hızlı erişim sağlanabilen web sitesi için güvenilir bir web hosting hizmetine ihtiyaç duyuluyor. Optimize edilmiş sayfa yükleme hızı sayesinde daha çok tüketiciye ulaşabilmek mümkün oluyor. Bu nedenle özellikle e-ticaret hosting hizmeti büyük önem taşıyor.
Hosting Nedir?
Hosting kelimesi, barındırma anlamına geliyor. Dolayısıyla web sitesi edinmek isteyenlerin merak ettiği web hosting nedir sorusunu şöyle yanıtlayabiliriz: Web sitelerinin sürekli ve yüksek hızda internet erişimi olan bilgisayarlarda depolanması. Tanımda bahsi geçen bilgisayarlar ise sunucu olarak adlandırılıyor. Hosting türleri ise şöyle:
- Paylaşımlı Hosting: Genellikle blog yazarı ve küçük şirketlerin tercih ettiği paylaşımlı hosting hizmetinde güvenlik, yedekleme ve yönetim işlemleri hizmet sağlayıcı tarafından gerçekleştiriliyor. Tek bir sunucuda birden fazla web sitesinin barındığı bu hosting hizmetinde sunucudaki belleğin başka sitelere de paylaştırılmasının site hızını düşürmesi dezavantaj oluyor. Bu nedenle e-ticaret siteleri için uygun bir çözüm olmadığını söyleyebiliriz.
- VPS Hosting: Fiziksel bir sunucuya ait RAM, CPU, disk gibi kaynakların sanallaştırılarak birden fazla sanal sunucu haline gelmesi şeklindeki bu web hosting türü, yüksek maliyetli olmadığından özellikle küçük web siteleri tarafından tercih ediliyor.
- Özel hosting: Bu tür bir web hosting, self servis sunucu yönetim imkânı sağladığından platformu yönetmek teknik uzmanlığa sahip olmayı gerektiriyor.
- Bulut hosting: En çok kullanılan web hosting türü olan bulut hosting, güvenilir bant genişliği ve sınırsız etki alanları için sonsuz miktarda disk alanı sunuyor. Bu hosting türü çok sayıda içerik varlığına sahip bir web sitesi çalıştırmanın etkili bir yöntemi.
- Reseller hosting (Bayi hosting): Bu hosting türünde hesap sahibi sabit disk alanını ve bant genişliğini üçüncü taraflar adına bir web sitesine ev sahipliği yapmak için kullanabiliyor. Satın alınan alan miktarı gerekmediğinde ve ayrılan kaynakların bazıları başka bir tarafla paylaşılabildiğinde fayda sağlayan reseller hosting, özel satıcı barındırma planları sunuyor.
İdeal Hosting Önerileri
Hosting hizmeti için hosting paketi seçimi kadar hosting firması konusunda da dikkatli seçim yapmak gerekiyor. Hosting firması hakkında yapılan yorumları okuyun ve daha önce nasıl problemler görüldüğünü öğrenin. Uzun süredir hosting hizmeti veren bir firmayı tercih edin. Aynı hizmeti alabileceğiniz çok sayıda hosting firmasıyla karşılaşabilirsiniz. Bütçeniz için uygun bir seçim yapmak için kıyaslama yapmalısınız. Hosting firması seçiminde şu 3 soruya yanıt bulmalısınız:
- Yer sağlayıcı belgesi var mı?
- Firma 7/24 teknik destek hizmeti veriyor mu?
- Referanslar neler?
Hosting paketi seçerken de kapasiteye göre kaç GB’lık web alanı (disk kapasitesi) satın almanız gerektiğini belirleyin. Server’ın kullanacağınız program ve veri tabanını destekleyip desteklemediğini, server’ların aktif çalışma sürelerinin yüksek olup olmadığını ve bant genişliğinin veri miktarı, aktarım hızı ve site trafiği için ne oranda etkili olabileceğini öğrenin. Yedekleme, kontrol paneli, veri tabanı, trafik gibi özellikleri de göz önünde bulundurun. Hosting paketi, trafik özellikleri ve donanımsal özellikleriyle ziyaretçi sayısını karşılamak için yetersiz kalıyorsa site erişim problemleri ve donma/kasma gibi sorunlar yaşanacaktır.
Hosting&E-ticaret Siteleri
Uzun süre gerekmediği halde hosting ücreti ödememek için sitenize gerçekleşecek olası trafiği hesaplayın ve paket seçimini bu doğrultuda yapın. Google Ads’in “Anahtar Kelime Planlayıcı” aracını kullanarak potansiyel müşteri sayınız hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. E-ticaret sitenizin sağlığı ve ziyaretçilerinizin veri güvenliği için paylaşımlı web hosting yerine başlangıç seviyesindeki web sitelerinizde dahi VPS ya da VDS tipi barındırma hizmetlerini tercih edin.
WooCommerce, PrestaShop, Magento, Opencart gibi tabanlı bir e-ticaret yazılımı kullanacaksanız; Linux işletim sistemli hosting kullanabilirsiniz. ASP tabanlı e-ticaret yazılımı için Windows işletim sistemli bir sunucu tercih etmelisiniz. E-ticaret sitelerinde zamanla ürün sayısı artabilir ki bu durumda ziyaretçi sayısı da artış gösterebilir. Bu nedenle trafik ve işlemci kapasitesini artırmak istediğinizde sorun yaşamayacağınız, artırılabilir kaynakları garanti eden hosting firmalarıyla çalışmalısınız.