E-ticaret sitelerinin odak noktaları her zaman için performansları olmalıdır. Çünkü e-ticaret siteleri, offline bir mağaza gibi müşterilerini ve potansiyel müşterilerini somut olarak bilemez. Ticaret için hayati önem taşıyan bu detaylar, e-ticaret siteleri elde ettiği veriler sayesinde anlaşılabilir. Gelişmelere yeni tepkiler oluşturulabilir ve en önemlisi KPI elde edilebilir. E-ticaret sitelerinin dikkat etmesi gereken sayısız KPI olduğu gerçek, ancak bunların içerisinde en çok dikkat edilmesi gereken başlıca KPI’ları inceleyelim.
Müşteriyi Elde Tutma Oranı (Customer Retention Rate)
Yeni müşteriler elde etmek e-ticaret siteleri için önemli olsa da, mevcut müşteriyi elde etmek hayati önem taşır. Yeni müşteri elde etmenin maliyeti, mevcut müşteriyi elde tutmak için yapılan harcamalardan daha yüksek olduğu görülür. Mevcut müşterilerinizin hangi sıklıkla alışveriş yaptığını ölçmeniz yapılan masrafların doğru oranda olmasını sağlar. Customer Retention Rate sayesinde müşteri aidiyeti ve aidiyetin o e-ticaret şirketine oluşturduğu maliyeti ölçümlenir.
Ziyaretçi Başına Satış Oranı (Sales Per Visitor)
E-ticaret sitelerine gelen ziyaretçilerin çoğu birden fazla defa alışveriş yapma potansiyelindedir. Üye ya da ziyaretçinin belirli tarihler arasında ne kadar alışveriş yaptığını gösteren veri Sales Per Visitor olarak ifade ediliyor. Bunun sayesinde e-ticaret siteleri müşterilerini sınıflandırabilir ve kampanya grupları oluşturabilir. Alışveriş oranı yüksek olan müşterilere hediye, düşük orana sahip tüketicilere alışverişe teşvik kampanyaları düzenlenebilir.
Müşteri Dönüşüm Oranı (Customer Conversion Rate)
Offline mağazalara gelen tüm müşteriler direkt olarak satın alma yapmadığı gibi, e-ticaret sitelerine gelenlerin de tamamı alışveriş yapmıyor. Gelen ziyaretçi sayısının müşteriye dönüşme oranına Customer Conversion Rate deniyor. Bu oranların sektör, ürün ve hizmet türüne göre değişiklik gösterdiğini unutmamak gerek. Bu oranın sektör ortalamalarında ya da daha üzerinde olması, ziyaretçilerinizi müşteriye dönüştürme işleminde başarılı olduğunuzu gösterir. Oranlarınızın düşük olması durumunda, fiyat rekabeti, sattığınız ürüne olan ilgi, marka bilinirliği ya da web sitenizin kullanışlılığı konusunda iyileştirmeler yapmanız gerekmektedir.
Çıkma Oranı (Bounce Rate)
Sadece e-ticaret siteleri için değil, tüm web siteleri için kritik öneme sahip olan Bounce Rate, bir sayfanın görüntülenip çıkış yapılma oranını belirtir. Bu oranın yüksek olması e-ticaret sitesinin bir şekilde siteye ziyaretçi çekmeyi başarabildiği ancak, gelen müşterilerin web sitesinde olmaktan pek de mutlu olmadığını ve alışverişe yönelmediğini gösterir.