Sitenizi açmadan önce bir iş planınızın olması şart. Ne satacağınızı, ne kadar satış yapmayı hedeflediğinizi, nasıl bir web sitesi hayal ettiğinizi ve hatta sitenin yönetimini nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız işleriniz düşündüğünüz gibi gitmeyebilir. Rakiplerinizi belirlemeli, onları tanımalı ve pazarlama stratejileri oluşturmalısınız.
Nasıl bir web sitesi istiyorsunuz?
Hazır bir e-ticaret sitesi kullanmak istemiyorsanız bir web geliştirici ajans ya da kişiyle anlaşabilirsiniz. Hazır e-ticaret siteleri çok daha hızlı ve uygun fiyatlıdır, ancak siteniz bir şablon üzerinde çalıştığı için köklü değişiklikler yapmak zordur. İkinci seçenekte daha fazla para ödemeniz gerekse de özelleşmiş bir siteye sahip olursunuz.
Hazır şablonlardan kullanmadığınız takdirde, sunucu yönetimi, güvenlik ve güncellemelerden sorumlu olacak bir bilgi işlem elemanına ihtiyacınız olacak. Ayrıca sitenin içerik yönetim sistemini iyi bilen, SEO ve tasarım bilgisine sahip bir de editör de ürün girişlerini yapacak.
Nasıl müşteri edineceksiniz?
Reklam vermek için ne kadar bütçeniz var, hangi mecralar sizin için doğru, offline dünyada da reklamlarınızla yer almak istiyorsunuz gibi sorularla pazarlama stratejinizi oluşturmalısınız. Ayrıca SEO ve içerik yönetimiyle de müşteri çekebileceğinizi unutmayın.
Stok yönetimini nasıl yapmalısınız?
Fiziksel mağazanız varsa ya da ürünlerin satışlarını tek bir yerden yapmıyorsanız stok yönetimi konusu sizi biraz zorlayabilir. Bunu önlemek adına stok yazılımları kullanmalı ve düzenli olarak verilerinizi güncellemelisiniz. Tek bir mağazadan satış yapıyorsanız stok yönetiminiz son derece kolay olacaktır.
Müşteri hizmetlerini nasıl sağlayacaksınız?
Satış öncesi, satış sonrası, satış sırasında yaşanan aksaklıklar ya da endişeler her zaman için size bildirilmeli. Web sitenizde ya da mobil uygulamanızda böyle bir geliştirme mutlaka olmalı ve ziyaretçilerinize yorumlarını istediğinize dair mailing gönderimleri yapmalısınız. Ayrıca sosyal medya hesabınızın yönetimi için mutlaka uzmanlardan destek almalısınız.