Türkiye’de henüz yeterince ustalaşmamış olsa da dünyada e-ticaret ve e-ticaretin gözdesi marketplace oldukça büyük bir yer kaplıyor. Son yıllarda bizde de her gün yeni siteler açılıyor ve global çapta süren rekabete yeni isimler katılıyor. Ancak dünya ile kıyaslandığında farkı kapatmak için biraz daha vakte ihtiyacımız olduğu da gerçek. Peki, gelecekte geleneksel alışverişin tahtını yıkması beklenen marketplace nedir tam olarak?
Dünyayı Küçültür
Marketplace siteleri, alıcılar ile satıcıları bir araya getirirler. Yani alıcı ile satıcıyı elektronik ortamda buluşturarak alım-satım işlemlerinin gerçekleşmesini sağlarlar. Farklı satıcılar kendilerine birer sanal mağaza açarlar ve aynen geleneksel ticarette olduğu gibi alıcı, bir ürünü aynı alışveriş sitesi içinde farklı satıcılarda bulup fiyat kıyaslaması yapabilir. Dünyanın hangi köşesinde olduğunuz fark etmez. Sadece birkaç tıkla alım ya da satım yapabilir, ürünlere kolay ulaşım sağlayabilirsiniz. Üstelik Sanal POS çözümleri ve 3D güvenli ödeme sistemi gibi özelliklerle de işlem yaparken kart bilgileri ve ürünler korumaya alınır.
E-ticaretin yükselen değeri marketplace hem alıcılar için hem de satıcılar için çeşitli avantajlar sunar. Dünyanın en popüler markalarından eBay ve onun Türkiye’deki yüzü GittiGidiyor, marketplace avantajlarını kolaylıkla anlamanızı sağlayacak en iyi örnekler. Marketplace alanları ile şirketler firma ve ürün tanıtımlarını sağlayabilir, ürün satışı gerçekleştirebilir. Eğer siz de şirketiniz adına bir sanal mağaza sahibi olmak isterseniz marketplace alanına üye olmakla işe koyulabilirsiniz. Üyeler, sitenin koyduğu kurallara göre aylık, dönemlik ya da yıllık ücretler karşılığında mağaza açabilirler. Bunun dışında tamamen ücretsiz mağaza açabilme ve işlem üzerinden ücretlendirilme seçenekleri de mevcut.
Bir Yatırım Alanı Olarak Marketplace
Başarılı bir marketplace yatırımı yapmak için dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunuyor. İlk olarak kurulacak sitenin altyapısının ve yazılımının aynı anda yüzlerce ve hatta binlerce kişinin işlem yapmasını karşılayacak kadar güçlü ve güvenilir olması gerekir. Müşteri, kredi kartı ile internetten alışveriş yaparken bilgilerinin güvende tutulacağından emin olmazsa ya da işlem sırasında site yanıt vermezse, aksarsa ve ulaşılamazsa alışverişi sonlandırır. Uzun vadede de bu sorunlar sürmesi hem alıcıyı hem de mağaza sahiplerini alandan kaçıracaktır.
Marketplace alanları, alıcı ile satıcı arasında köprü oldukları için güncel fiyatlar, stok durumu, sipariş takibi ve ürünün ulaştırılması gibi sorumluluklara sahiptirler. Belirlenen standartlara göre ürünler her çeşit olabilir ancak sahtecilik, yanlış ürün gönderme, siparişin ulaşmaması, stokta bulunmaması gibi aksaklıkların önüne geçmek, pazaryerinin en temel görevlerindendir. Yani alıcılar, sipariş verdikleri ürünün geç ulaşmasında ya da hatalı gelmesinde marketplace alanını muhatap alırlar.
Sadelik ve Uygun Fiyat
Alıcıların ve satıcıların üyelik, sipariş ve diğer işlemlerini gerçekleştirmeleri için fazla zahmete girmemeleri oldukça hassas bir konu. Site, sahip olduğu güvenlik sertifikalarıyla karşı tarafa güven aşılayacağı gibi kolay kullanılabilir olmasıyla da kendini tercih edilebilir kılar. Ürüne, fiyata ya da konuya göre sınıflandırma, reklamlar arasında boğulmama, alıcı ve satıcı tarafların en çok dikkat ettikleri yönlerdir denilebilir.
Tüm bu özelliklerin dışında bir marketplace alanının tercih edilmesinin en etkili yolu, alıcıya en uygun fiyatları sunmasıdır. Alıcı, aradığı ürün hangi alanda daha uygun fiyata sahipse sipariş için önceliğini oraya verir. Satıcılar ise satılan üründen kendilerine kalan payla ilgilendikleri için mağaza ücretleri temel kriterdir. Zaman içinde bilinirliği artan site, marketplace avantajlarını genişlettikçe yeni mağazalar ve üyeleri kendine çeken bir merkeze dönüşür. Artan trafiğin getirdiği reklam kaynağı ise e-ticaretin kurallarının doğru uygulandığı anlamına gelir.