İnternetin sadece bilgi edinme aracı olmadığı bir çağda yaşıyoruz. Bilgi edinmekten insan ilişkilerine kadar tüm alışkanlıkları değiştiren sosyal medya, e-ticaret dünyası için de büyük önem taşıyor. Son birkaç yılda hızla “akıllı”laşan ve dijitalleşen hayatlarımız sayesinde dünyaya bakışımız, dünyayla girdiğimiz her türlü iletişim şekli sosyal medya üzerinden işliyor. “Online” yaşanan günümüzde online ticaret de yeni dünyanın dilini öğrenmek zorunda. Çünkü sosyal medyadaki “kullanıcılar”, aslında potansiyel birer “müşteri” konumundalar.
Küçük ya da büyük bir e-ticaret sitesine sahip olun fark etmez. Bilmeniz ve uygulamanız gereken sosyal medya kuralları ile hali hazırdaki ya da potansiyel müşterilerle iletişim kurmalı ve marka algınızı onların gözünde yükseltmelisiniz.
Dünya iletişim dünyası. Müşteriler sadece sizden ürün alan insanlar değil; markanızı seven ya da sevmeyen, markanız hakkında kimseden izin almadan iyi veya kötü yorumlarını yazabilen kişiler. İşte sosyal medyanın özgür dünyası, e-ticaret site sahiplerinin uygulaması gereken bazı kuralları da beraberinde getiriyor.
Satış öncesi kullanıcılar, markaların sosyal medya hesaplarına göz atıp, kurulan iletişimden ve yapılan reklamlardan etkileniyorlar. Nielsen’in 2012 yılında yaptığı araştırma, sosyal mecralardan siteye yönelerek yapılan alışverişin yüzdesini 1 olarak gösterse de yine aynı yıl e-ticaret yazılım şirketi Ecwid yaptığı araştırmada, 2015 yılında İngiltere toplam e-ticaret hacminin %6.1’nin Facebook üzerinden geleceğini öngördü.
Ocak 2013’te SocialAnnex’in hazırladığı rapora göre ise Facebook kullanıcılarının beğendiği bir ürünü duvarında paylaşmasının değeri 10.88 dolarken, Twitter’da bu değer 6.09 dolar. Bu araştırmanın sonucu da sosyal medyanın e-ticarete katkısını ciddi bir şekilde gösteriyor. Sosyal medya, insanların tanıdıkları, arkadaş oldukları ya da takip etmek istedikleri insanlarla iletişim kurdukları bir mecra olduğundan, kullanıcının bir ürün ya da hizmet hakkında tanıdığı/önemsediği kişinin yaptığı yorumdan etkilenip paylaştığı linkte yönelmesi kaçınılmaz bir sonuç olarak açıkça gözüküyor.
Peki e-ticaret siteleri sosyal medyayı nasıl kullanmalılar?
• İçerik seçimi önemli. Ürün veya hizmetlerinizin tanıtımını yaparken, sosyal medyanın üslubuna uygun bir dille müşterilerinize seslenin. Görsel içeriklerin ve videoların sosyal medyada en çok paylaşılan içerikler olduğunu unutmayın.
• İnsanlarla iletişim kurun. Bir markanın sosyal medyada sevilip sevilmemesini en çok etkileyen faktör, markanın insanlarla kurduğu iletişime bağlıdır. Sadece reklam vererek takipçi sayısını arttırmak gerçek bir iletişim demek değildir. Paylaştığınız içeriklere yapılan yorumları en kısa sürede cevaplamanız, sosyal ağlarınıza gelen mesajlara çözüm odaklı yanıtlar vermeniz, müşterinin kendisini özel hissetmesine ve önemsendiğini düşünmesine neden olacağından başarılı bir marka algısı yaratmanız bakımından çok önemli.
• Hediyeler verin. Sosyal medya kampanyaları insanları hem sayfanıza hem e-ticaret sitenize çekerek satışlarınızdaki artışa dolaylı olarak katkıda bulunur. Yeni veya indirimli ürünlerinizin tanıtımını yaratıcı sosyal medya kampanyalarıyla duyurabilirsiniz.
Kısacası sosyal medya, her şeyden önce bir iletişim dünyası olduğundan e-ticaret site sahipleri bu dünyada öncelikle iyi bir iletişim kurmalı, marka imajlarını güçlendirmeli ve satışlardaki artışı hemen değil; belli bir süre sonunda beklemeliler. Burası sosyal medya, sevmeden olmuyor!