E-ticaret sitelerindeki fırsatlar, fırsat siteleri, fırsat sitelerinin kampanyalarını tek bir yerde toplayan siteler derken, internetten alışveriş “fırsat” kelimesinden ayrı düşünülemez oldu. Türkiye’de 20 binin üzerinde e-ticaret sitesi olduğu tahmin ediliyor. 20 milyon internet abonesi, 26 milyon aktif kullanıcı ve 7 ila 10 milyon arasında internetten alışveriş yapan nüfus olduğu düşünüldüğünde, kullanıcıya fırsat sunmayan e-ticaret sitesinin varlığı gerçekten sorgulanır.
Türk insanının geleneksel alışveriş alışkanlıklarında her zaman pazarlık vardır. Satıcı, ürününün fiyatını belirlerken pazarlık payı bırakır ve alıcı da o kendi tarafında belirsiz olan payı söke söke aşağı çeker. Alışveriş ancak böyle gerçekleşir. İnternetten alışverişte sunulan fırsatlara baktığımızda durumun aslında çok da değişmiş olmadığını görüyoruz. Fırsat sitelerinde yer alan kampanyalı ürünlerin etiketlerinde üstü çizilen fiyatla indirimli fiyat arasındaki farkı görünce, satıcının bu sefer pazarlık payı yerine “fırsat payı” bıraktığı açıkça belli oluyor.
Kampanyalı ürünlerin üzeli çizili olan fiyatlarıyla da dışarıda alıcı bulduğu düşünülürse, internetten alışveriş yapan müşterinin yine de bir fırsattan yararlandığı muhakkak. Hatta fırsat sitelerinin varlığı bile markaları tüm mecralarında indirime zorlayan bir katalizör etkisi yaratıyor. Ürününü belli bir indirim oranıyla fırsat sitesine koyan marka, aynı indirimi kendi kurumsal sitesindeki online satış kısmında da uygulamak zorunda kalıyor. İşte bu etki internetten alışverişi bir fırsata dönüştüren en büyük etki olarak kabul edilebilir. Ürünlerin yanı sıra internetten hizmet satın almalarında da fırsatlar ciddi bir pazar oluşturuyor. Restoranlar, oteller, hamamlar, masajlar, kültür turları, kurslar, konserler, tiyatrolar derken insanlar satın almak istedikleri hizmeti önce internette, fırsat sitelerinde arar oldu.
Belli bir süre için sınırlı bir kontenjanla ve uygun fiyatlar sunulan bu fırsatların yer aldığı fırsat siteleri, ilk zamanlar ne firma sahipleri ne de tüketici tarafından ciddiye alındı. Firma sahipleri ürünlerini ya da hizmetlerini neredeyse kar elde etmeden sunmaktan pek hoşlanmadılar. Tüketici de önce kandırılmaktan korktu daha sonra da firma tarafından kötü muameleye maruz kalanların yorumlarından… Neyse ki zamanla bu alışveriş biçiminin her iki taraf için de karlı olduğu anlaşıldı da fırsat sitelerinden alışveriş gerçekten bir fırsata dönüştü. Firma sahipleri karlarından çok, yine geleneksel Türk esnafı düşüncesiyle “ayağınız alışsın” mantığını benimsediler. Müşteriler de fırsat kuponuyla bir kez gittikleri işletmeye sadakatlerini göstermeye başladılar.
İnternetten alışveriş fırsatları birçok farklı dala ayrılıyor ve alıcı ile satıcı arasında kopmaz bir bağ oluşturuyor aslında. Tüketici daha önce varlığından haberdar olmadığı bir markayı güvendiği bir alışveriş sitesinde gördüğünde o markaya o site sayesinde bir paye veriyor. Aynı şey piyasaya yeni çıkan markalar için de geçerli. Alışveriş sitelerinde yer almak, başka hiçbir şekilde yapamayacakları reklamı yapmalarını ve milyonlara ulaşmalarını sağlıyor. Yani internetten alışveriş yalnızca tüketici için değil üretici için de büyük bir fırsata dönüşüyor.