Startup, ilk olarak Amerika’da başlamış daha sonra tüm dünyaya yayılmış bir iş modelidir. Kelimenin Türkçe karşılığı ‘’yeni girişim’’dir. Ancak startup ve girişimcilik tam olarak aynı şeyler değildir. İki kavram arasında pek çok fark bulunur. İkisi de bir iş türüdür fakat girişimcilik nedir sorusunun cevabının kar etme amacıyla kurulan bir iş modeli olması onu startup iş türünden farklılaştırır. Çünkü startup amacı kar elde etmek değil, tüketici ihtiyaçlarını karşılayıp fayda sağlamaktır.
Startup nedir sorusunun cevabına baktığımızda birçok girişimci tarafından, birbirinden farklı cümlelerle açıklandığını görebiliriz. En temel anlamıyla startup; tüketicinin problemlerine ve ihtiyaçlarına çözüm bulmak için bütün teknolojik imkânları kullanarak yapılan girişimdir. Bu girişimleri yapan şirketler, sunacakları ürün ya da hizmetleri oluşturabilmek için sıfırdan başlarlar. Bir startup nasıl kurulur merak ediyor ve şirket kurmak istiyorsanız; ilk öğrenmeniz gereken unsur, birlikte uyum içerisinde ve sorunlara kalıcı çözümler bulabilecek bir ekip oluşturmanız gerektiğidir.
Başarılı bir startup şirketi kurmak istiyorsanız, çevrenizi iyi incelemeniz gerekir. Toplumun neye ihtiyacı var, hayatlarında neyin kolaylaşmasını istiyorlar gibi soruların cevaplarını belirleyip, startup fikirleri oluşturduktan sonra yola çıkabilirsiniz. Ürettiğiniz sistem, kimlerin ne kadar işine yarayıp, onlara fayda sağlayacağı hakkında incelemeler yapın. İnceleme aşamasında fikrinizi dışarıdan bir gözün değerlendirmesi için deneme süreci başlatabilirsiniz. Bu sayede projenizde eksik veya hatalı olan noktaları görme şansı yakalarsınız. Bu aşamadan sonra yatırımcılara ulaşarak, finansman sorununuzu ortadan kaldırıp şirketinizi kurabilirsiniz.
Startupların Diğer Şirketlerden Farkları
Start-up şirketleri nedir, startup ne iş yapar gibi soruların cevaplarından sonra anlayacağınız üzere, normal şirket ve startup şirket birbirinden tamamen farklı iş türleridir. Aralarındaki en büyük farklardan biri; startup şirketlerinin geçici, büyük şirketlerin ise kalıcı olması diyebiliriz. Diğer önemli farklardan biri ise çalışma arkadaşlarıdır. Normal şirketler içerisinde her pozisyon için ayrı çalışan vardır. Anca startup şirketlerinde, bir kişinin birden çok pozisyonda çalışmalar yürütebilir.
Startup şirketleri, birkaç probleme çözüm bulmak amacıyla yola çıkarlar ve başarısız oldukları durumda girişimlerini sonlandırabilirler. Diğer şirketler ise başarısızlık yaşadığı bir alanda şirketlerine son vermek yerine, başka pazara yönelirler. Eğer bu başarısızlık büyük ölçekliyse her şirkette olacağı gibi iflasla sonuçlanır. Çalışanlar açısından en büyük fark ise maaştır. Normal bir şirketin ödeyeceği maaş, startup şirketinin vereceği maaştan çok daha fazladır.
Bir startup başlangıçta diğer şirketler gibi yüksek oranda kar gütmek amacıyla kurulmamaktadır. Startup girişimleri bunun yerine yatırımcı bulmayı hedefleyerek büyümeyi planlamaktadır. Startuplar yenilikçi fikirlere sahip olmalarıyla farklılaşırlar. Bu amaçla kurulan kuruluşlar herhangi bir soruna çözüm üretmek amacıyla çalışarak hizmet sunar. Bu özellik startupları diğer şirketlerden ayırır.
Türkiye’deki 5 Başarılı Startup Örneği
Türkiye’de kurulan ancak ülke içerisinde ve global çapta başarılara imza atmış birçok startup örnekleri vardır. Startup ne demek daha iyi anlayacağımız bu şirketler şunlardır:
- Getir: Ülkemizde pandemiyle birlikte evlerde izolasyon süreci yaşadığımız ve markete gitmekten bile korktuğumuz zamanlar yaşandı. Getir, sizin markete gitmeniz yerine size marketi getiriyor. Belirli bir getirme ücretiyle istediğiniz ürünleri, 10 dakika içerisinde size ulaştırmayı amaçlıyor. İlk olarak Türkiye’de kurulmasına rağmen, pandeminin ardından dünyaya açılarak Londra, Hollanda, Fransa ve Amerika gibi ülkelerde adından söz ettirmeyi başardı.
- Iyzico: Iyzico yerli bir ödeme sistemidir. E-ticaret sistemlerine ödeme seçenekleri sunarak büyüyen Iyzico, başarısını arttırarak dünyaca ünlü markalarla çalışmaya başlamıştır. Dünyaya açılmasıyla birlikte Türkiye’nin en başarılı startupları arasına adını altın harflerle yazdırmıştır.
- Vivense: Mobilya sektöründe, müşterileri ve firmaları bir araya getiren bir girişimdir. Ev dekorasyonu arasında şüphesiz listenin başında gelen firmalardan birisidir.
- İnsider: İnsider, kullanılabilir veriyi işleyerek E-Ticaret teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen bir yazılım şirketidir. Aldığı yatırımlar sayesinde Türkiye’nin ilk unicorn yazılım şirketi olmuştur.
- Picus: Kötü amaçla yapılan siber saldırılara karşı kurulmuş bir startup girişimidir. Amaçları son derece gelişmiş teknolojileriyle kurumları, siber saldırılara karşı koruyup güvenliklerini sağlamaktır.