Teknolojinin gelişip hayatımızın her alanını işgal etmesiyle birlikte klasik yaşam biçimimiz ve anlayışımız da değişti. Hayatın her alanında görülen bu değişikliklerin ticari faaliyetlerimize yansıması da kaçınılmazdı. E-ticaret, online alışveriş, marketplace gibi farklı kavramlarla tanışmaya başladık. Yıllar içinde büyüyen sanal dünya, geleneksel alışveriş anlayışımızı derinden sarstı ve e-ticaret yani online alışveriş kavramını doğurdu. Bu yeni kültürle birlikte gitmeden ya da görmeden ürün alınıp satılmaya başlandı. Değişimi fark eden şirketlerin de oyuna dahil olmasıyla birlikte sanal dünyada marketplace anlayışı yayıldı. Peki bu marketplace nedir tam olarak?
İşlemleri Hızlandırır
Marketplace yani pazaryeri, online alışveriş dünyasında ürün sahibi satıcılarla alıcılar arasında köprü kuran internet mağazalarıdır. Yani bir marketplace alanına genellikle belli aidatlar karşılığında üye olan satıcılar, bütün ürünlerini internet sitesindeki vitrine koyarak alıcılara sunarlar. Alıcılar da kredi kartı ile internetten alışveriş yapmak için bu marketplace alanlarına tıklayarak bütün ihtiyaçlarını ve daha fazlasını karşılarında bulurlar. Sadece birkaç dakika içerisinde yerlerinden kalkmadan alışveriş yapıp sanal POS’lar aracılığıyla da ödemeyi gerçekleştirirler.
Günümüzün yükselen değeri marketplace avantajları sayesinde gittikçe popülerleşiyor. Sunduğu avantajlarla birlikte pazardaki payını gittikçe büyütüyor ve geleneksel alışverişin ‘eski moda’ kalması için güçlü kanıtlar sunuyor. Bu kanıtların yani marketplace avantajlarının başında, yarattığı rekabet ortamının geldiğini söylemek doğru olur. Marketplace-pazaryeri, dünyaya açıldığı için farklılık yaratma ihtiyacı hisseder. Bu da satın alma maliyetlerinin düşmesini sağlar. Yani tüketici, aynı ürünü ya da benzer ürünleri birden fazla pazaryerinde bulabileceği için şirketler fiyatlarını düşürerek bir çekim alanı oluşturma yoluna giderler.
Maliyetleri Ortadan Kaldırır
Pazaryerinin satış fiyatlarını düşüren ortamı ise şirketler için bir sorun teşkil etmez. Çünkü işletmeler, satış, pazarlama, dağıtım, personel, satış alanı gibi maliyetlerini büyük oranda ortadan kaldırdıkları ya da düşürdükleri için ürünlerden elde edilen kar fiyatlar düşmesine rağmen artar. Ayrıca bütün işlemler elektronik ortamda yürütüldüğü için stok takibinde ve kar-zarar hesabında net veriler elde edilir, gerekli müdahaleler için hareket özgürlüğü sağlanır.
Ürün talebini ve piyasa fiyatını kolaylıkla kontrol etme imkanı getiren marketplace avantajlarından biri de aktif alıcıların talebine göre fiyatları anlık ayarlayabilme potansiyelidir. Yani piyasaya yeni sürülmüş ya da popüler olmuş ürünler, müşteri akışına göre çeşitli kampanyalarla biraz daha uygun fiyatlardan sunulabilir. Bu, sadece birkaç küçük hamleyle rakiplerin önüne geçmek için etkili ve hızlı bir yöntem.
Güvenliği Garanti Eder
Kredi kartı ile internetten alışveriş yapılırken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan kimlik hırsızlığı, altyapısı sağlam ve güvenilir marketplace alanları ile son bulur. Sanal POS çözümleriyle müşteriye taksitli ya da taksitsiz ödeme seçenekleri sunan e-mağazalar, 3D güvenli ödeme sistemleri ile satışlarını garantiye almış olurlar. 3D güvenli ödeme sistemi, e-ticaret sitesinde sanal POS ile ödeme yapılırken banka tarafından müşteriye bir şifre gönderilmesini sağlar. Bu şifrenin girilmesinin ardından ödeme işlemi gerçekleştirileceği için, ileride yaşanacak ‘kredi kartıyla başkası tarafından yapılan alışveriş’ bahanesiyle iptal isteği geçersiz olur. Çünkü bir kişinin hem kredi kartının hem de cep telefonunun başka kişilerce ele geçirilme ihtimali yok denecek kadar azdır. Bu nedenle marketplace alanlarının olmazsa olmazı 3D güvenli ödeme sistemleri, hem alıcıyı hem de satıcıyı korumaya yarar.
Enflasyonun Etkisini Kırar
Şirketleri global ticarete dahil eden marketplace avantajları arasında fiyat dalgalanmalarından minimum etkilenmeyi de sayabiliriz. Alım-satım işlemleri küresel çapta seyrettiği için yerel ekonomik dalgalanmalar, marketplace alanlarını ve ürünlerin fiyatlarını yükseltmez, yaşanan enflasyonun etkisini azaltır.
Yapısı gereği hantal olan geleneksel alışveriş anlayışının yerini almaya başlayan e-ticaret, marketplace alanlarında Sanal POS olmadan bütün etkisini yitirir. Müşteri için en başta gelen marketplace avantajlarından biri olan online ödeme, sanal POS ile mümkündür. Ve çeşitlilik arttıkça müşterinin bilgisi de artar. Bankaların sunduğu sanal POS’lara sahip olmak için dosyalar dolusu evraklar hazırlamak ve haftalarca sonuç beklemek yerine en pratik çözüm ise iyzico’nun sunduğu Platform Çözümü‘nü değerlendirmektir. Platform Çözümü’nde, ilgili platformdan hizmet alan son kullanıcı, kredi kartı ile ödeme yaptığında para önce iyzico hesabına gelir. Daha sonra iyzico, bu tutardan platform üyesi satıcının ödeyeceği komisyonu ayırarak, satıcı ve platforma ödemelerini ayrı ayrı aktarır. Bu sayede platform bazlı e-ticaret sitesi sorunsuz bir ödeme akışına sahip olur. iyzico sayesinde sadece basit bir ücretsiz üyelik ve birkaç tıklama ile kurulan Sanal POS, 48 saat içinde pazaryeri iş modeli ile çalışan e-ticaret sitelerinde ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlar. Maliyeti de çok düşük olduğu için şirketlerin ürün başına satış karını oldukça arttırır.