Akıllı cihazlarla birlikte internet kullanımının yaygınlaşması ve günlük hayatın önemli bir parçasına dönüşmesiyle birlikte kullanım alışkanlıklarından iletişim biçimlerine kadar birçok konuda değişiklikler yaşandı. Mağazacılık alışkanlıkları da internete paralel gelişim ve değişim göstermeye başladı. E-ticaretin sanal POS’lar sayesinde bütün bankalarla kullanılabiliyor olması, uluslararası e-ticaret firmaları ile kullanıcılar arasındaki bağı daha da kuvvetlendiriyor.
E-Ticaret Hacmi Hızla Artıyor
Dünyanın en büyük 50 perakendecisinden 39’unun e-ticareti kullanıyor olmasına rağmen Türkiye’nin en büyük 10 perakende firmasından 5’inin e-ticaret sitesi sahibi olmaması ve e-ticaretin geleneksel mağazacılığa oranı, Türkiye’de sektörün hala istenilen seviyeye gelmediğini ortaya koyuyor. Ancak son yıllarda büyük bir atılım gösteriyor olması ve büyüme hızındaki gözle görülür artış, orta vadede dünya standartlarının yakalanacağına dair bir işaret olarak kabul ediliyor. Burada sanal POS ile alternatif ödeme sistemlerinin gelişmesi ve yaygınlaşması da oldukça etkili.
Türkiye Entegrasyonda Üst Sıralarda
Ödeme sistemlerinde lisanslı ödeme kuruluşları üzerinden 11 milyon müşteriyle 16 milyar TL’lik işlem gerçekleşmiş olması ve bu sayının, 10 yıl içinde ikiye katlanmış olması, Türkiye’de ödeme sistemlerinin geleceğine ışık tutuyor.
E-ticaret piyasasındaki hızlı büyümenin en önemli etkenlerinin başında, internete ve mobiliteye entegrasyondaki bu yüksek başarı gösterilebilir. Akıllı telefon kullanımında özellikle 18-34 yaş arası gençlerde %93’lük oranın yakalanması ise değişen kullanım alışkanlığını kanıtlar nitelikte.
Veri Güvenliği Temel İhtiyaç
Bu veriler ışığında mobil ödemenin, hızla gelişen online ödeme sistemlerine yeni bir soluk kazandırdığı, hatta e-ticaretin geleceği olduğu kabul ediliyor. Ancak mobil ödeme konusunda kullanıcılar için en önemli değerlerin başında veri güvenliği geliyor. Manyetik şeritli kredi kartlarının ödeme sistemlerine ve ekonomiye kazandırdıkları gibi güvenli mobil ödeme uygulamaları da e-ticarete çağ atlatmayı başarabilir. Çünkü parmak izi teknolojisi kullanan akıllı telefonların daha popüler olmasının altında, veri güvenliği kaygısı yatıyor. Yapılan anketlere göre özellikle genç neslin %25’inin, mobil ödeme için DNA bilgilerini vermeyi kabul etmesi de güvenlik ihtiyacının geldiği boyutu ortaya koyuyor.