Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaret hızla büyüyor ve ekonomimizdeki payı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz 3 senede Türkiye’deki e-ticaret pazarı %30 büyüdü.* TÜSİAD’ın 2017 e-ticaret raporuna göre; Türkiye’de 57.7 milyon kredi kartı kullanıcısı bulunuyor.** BKM’nin 2016 verilerine göre ise; her beş kredi kartından ikisinin internet ödemelerinde kullanıldığı belirtildi.*** Yine TÜSİAD’ın raporuna göre; internetten yapılan alışverişlerin %85’i kredi kartları üzerinden, %11’i kapıda, %4’ü ise havale/EFT yöntemi ile yapılıyor. Bu veriler, internet kullanım rakamları ve masaüstü bilgisayar/ mobil cihaz kullanımındaki yaygınlık göz önünde bulundurulduğunda, e-ticaretin ve online ödeme hizmetlerinin gündelik hayatımızda kaçınılmaz bir alışkanlık haline geldiğini gösteriyor.
Özellikle ödeme hizmetleri alanındaki gelişmeler ve sunulan e-ticaret çözümlerinin odağında, tüketicilere kolay, sorunsuz ve güvenli bir alışveriş deneyimi yaşatmak varken; online hizmet veren markalara da hızla, binlerce kişiye ulaşabildikleri satış imkânları sunmak yatıyor. Bu bağlamda, pazarın tüm oyuncularının alışkanlıklarının doğru analiz edilmesi bir sonraki senenin stratejisini belirmek adına büyük önem taşıyor.
Biz, iyzico olarak, 2017’deki online ödeme alışkanlıklarına göz attığımız bu infografikte sizler için ödeme dünyasının bazı temel etkenlerini inceledik. Grafiğin öne çıkan verilerine baktığımızda, sektörlere göre sepet ortalaması miktarında “mobilya” sektörü birinciliği göğüslerken, bu sektördeki ödemeler için 6 taksit tercih edildi. %35’lik bir oranla, İstanbul, online kanallar aracılığıyla alışveriş yapmayı en çok tercih edenlerin yaşadığı şehir oldu. Satışların ana hacminin İstanbul’daki şirketler tarafından gerçekleştirilmesinin de bu oranı etkilediği görüldü.
İnternetten alışveriş yaparken güvenlik en büyük önceliğimiz. 3D Secure gibi güvenli ödeme seçenekleri sunulduğunda, %62’nin bunu tercih ettiğini gördük. Dolayısıyla bizim de iyzico olarak geliştirdiğimiz “Korumalı Alışveriş” programımız gibi özellikler, internetten alışveriş yapan kişilerin- ki özellikle güven duymayan kesimin- bakışını değiştirecek güçte olacak.
Cihazlara göre nereden alışveriş yapmayı tercih ettiğimiz sorusunun cevabı olarak da sepet miktarı arttıkça mobilden ziyade masaüstü bilgisayarlara yöneldiğimizi gözlemledik. Belki de infografiğin en ilginç verisi ise Fenerbahçe taraftarının 2017 online alışveriş şampiyonu olması oldu.
*TÜBİSAD 2017 E- ticaret raporu- Deloitte & Etid
**TÜSİAD E-ticaret raporu 2017
***24.01.2017 tarihli Webrazzi haberi