Pazarlama uzmanlarının %70’e yakınının, 2020’de TV içeriği kadar önemli olacağını düşündüğü video içerikler, son yıl 2 içinde dijital iletişim bütçesindeki payını %45’e yükseltmiş durumda. 1 ay içerisinde Youtube’a yüklenen videoların, birkaç yıllık dünya TV içeriğine denk olması, 1 milyondan fazla takipçisi bulunan 900’e yakın Youtube içerik üreticisi bulunması gibi bilgiler ise video konusunda Youtube’un hangi boyutlara ulaştığını gösteriyor.
Facebook ise günlük 100 milyon saat video izleme oranına sahip. Üstelik bu videoların %85’i sessiz izlenirken günlük online video izleme oranı %55’ten fazla. Ayrıca 2016’nın ikinci yarısında Instagram’da izlenen video süresi %40 artarken Snapchat de günde 10 milyar video izleme sayısına ulaşmış durumda. Peki, günlük hayatta olduğu kadar e-ticarette de büyük bir öneme sahip olan video içerikleri hazırlarken dikkat edilmesi gereken püf noktalar nelerdir? Hangi ayrıntılara dikkat edilerek daha başarılı video içerikler hazırlanabilir?
Video İçerik Önündeki Engelleri Bilmek
Başarılı bir video içeriği oluşturmak ve bunu doğru zamanda, doğru hedef kitleye sunmak için en başta, başarısızlığa neden olan durumlar hakkında yeterince araştırma yapmak gelir. Video içerikler üzerine yapılan araştırmalara göre genel olarak başarısızlık sebeplerini şöyle sıralamak mümkün:
– %44 etkisiz strateji,
– %41 yetersiz bütçe,
– %40 güçlü içeriğin eksikliği,
– %40 yetersiz prodüksiyon,
– %25 yetersiz video dağıtımı,
– %14 yetersiz video SEO’su.
Bu nedenlerden bir ya da birkaç tanesinin var olması, video içeriklerin hedeflenen başarıya ulaşamamasına neden olabilir.
1- Doğru Video Stratejisi
Aylık bir milyar kullanıcı rakamına ulaşan Youtube’un belirlediği video stratejisi, doğru içerik oluşturmak için faydalanılabilecek en başarılı kaynaklardan. Youtube’a göre Hero, Hub ve Hygiene olmak üzere içerik stratejileri 3 farklı gruptan oluşuyor.
Hero, geniş kitlelere hitap eden, tek seferlik ve viral olabilecek video içeriklerdir.
Hub, kullanıcıların ilgi alanlarını konu edinen, düzenli ve belli periyotlar halinde hazırlanıp sunulan video içeriklerdir.
Hygiene, her zaman ulaşılabilen, özellikle marka ve anahtar kelimeler üzerine çalışılmış, belli bir soruya cevap ararken ulaşılabilen video içeriklerdir.
E-ticaret firmaları, video içerik stratejisi oluştururken bu 3 türden birini ya da zaman zaman ikisini değerlendirebilir. Böylece kaynak-hedef kitle uyumunu yakalamak mümkün olabilir. Bu stratejiyi belirlerken de genel olarak video hazırlarken de en başarılı içerik türleri üzerinden çalışmalar yapılabilir.
En etkili kullanılan video türleri:
– %52 müşteri görüşleri,
– %51 tanıtım videoları,
– %51 nasıl yapılır videolar,
– %26 inceleme videoları.
2- Doğru Hedef Kitle-Doğru İçerik
Video içerik hazırlarken de bu içeriği duyururken de en önemli noktalardan biri, hedef kitleye ve ürüne/hizmete uygun çalışmalara yönelmektir. Belirlenen strateji doğrultusunda oluşturulacak içerikler, doğru zamanda, tanıtımı ya da duyurusu yapılacak ürün/hizmetle paralel ilerlemelidir. Bu noktada, video içeriğin yayınlanacağı mecra da önem arz eder. Youtube’da yayınlanacak videonun dili, tasarımı ve içeriği ile Snapchat’te ya da Facebook’ta yayınlanacak videonun içeriği, bu kanalların kitlesi de düşünülerek farklı oluşturulmalıdır.
3- Videonun Uzunluğu
Video izleyicileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre içeriğin ilk 5 saniyesi, videonun devamının izlenip izlenmeyeceği üzerinde oldukça etkili. Bu 5 saniyeyi gereksiz uzunlukta girişle ya da markanın kendisiyle doldurmak yerine asıl içeriğe yönelmek daha doğru bir strateji olacaktır. Ayrıca tüketicilerin ortalama 2 dakika olan video izleme konsantrasyonları da dikkate alınmalıdır. Gereksiz ya da amaca hizmet etmeyen bütün ayrıntıların çıkarılması, videonun süresinin ideal seviyeye çekilmesine yardımcı olabilir.
4- Anlık Etki mi, Uzun Vadeli Beklenti mi?
En büyük iki video içerik yayınlama platformu olan Youtube ve Facebook, iki farklı anlayışa hizmet eder. Facebook’ta canlı videolar popülerken Youtube ise kalıcı ve uzun vadeli içeriklerde ön planda. Bu iki platformdan biri kullanılacaksa stratejiye en uygun alan seçilmeli, ikisi birden kullanılacaksa da farklı video içerikler hazırlanarak farklı hedef kitlelere hitap edilmelidir.
5- Mobil Uyumluluk
Tüm internet trafiğinin neredeyse üçte ikisi, akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlarla sağlanıyor. Bu da web sitelerinin mobil uyumlu olmasını zorunlu kılıyor. Hazırlanacak video içerikler de bu mobil uyumlu web sitesine bağımlı. Bu doğrultuda tasarlanmamış web sitelerinde yayınlanacak video içeriklerde kalite ne kadar iyi olursa olsun izlemek zor olacağı için başarıya ulaşmak mümkün olmayacaktır.