“Dijital” dendiği zaman aklımıza sadece saatler geliyorken günümüzde her şey dijital dünyada yaşanıyor. Önce “dijital pazarlama”nın ne olduğunu, daha sonra dijital pazarlama adına neler yapılabileceğini anlayalım.
Reklam ve pazarlamanın dijital mecralarda yapılarak tüketiciye ulaşılması, dijital pazarlamanın temelini oluşturur. Son 10 yılda büyük bir hızla gelişen teknoloji ve internet dijitalleşen bir hayat şeklini de beraberinde getirdi. Alışverişin de yaşadığımız hayat ve kurduğumuz iletişim şekilleriyle paralel olarak geliştiği günümüzde dijital pazarlama, interaktif pazarlama, online pazarlama ve e-ticaret isimleriyle de bir arada kullanılıyor.
Özellikle mobil cihazların kullanımına bağlı olarak da güçlenen sosyal medya, internette vakit geçiren kişi sayısında büyük oranda bir ilerleme kaydedildiğini bizlere gösteriyor. Artık bir ürün ya da hizmetle ilgili bilgi almak isteyen kişiler direkt internete giriyor, markaların web sitelerini inceliyor ve sosyal medya hesaplarında yapılan yorumlara bakıyor. Bu anlamda dijital pazarlama, başlı başına yeni dünyanın yeni iletişim şekli olarak görülmelidir. Geleneksel satış mantığından uzak, satıcı ve tüketici arasında kurulan iletişim, dijital pazarlamanın başarısını ya da başarısızlığının bir göstergesi olarak kabul ediliyor.
Dijital pazarlamanın adımları nelerdir?
• Acquire (Adım at): Müşterileri web ya da e-ticaret sitenize çekmek için yaptığınız tüm aktivitelerdir. Arama motoru optimizasyonu (SEO), e-mail pazarlama, gelir ortaklığı (affiliate marketing), viral pazarlama, içerik pazarlaması (content marketing), online PR başlıca konulardır.
• Convert: Kullanıcıyı sitenize getirmeyi başardıktan sonra hedeflerinize yardımcı olan tüm aktivitelerdir. Satış tek hedefiniz değildir. Blog yazılarının okunması, yapılan beğeniler ve paylaşımların oranı, sitede geçirilen süre gibi pek çok aktiviteyi kapsar. Kullanılabilirlilik ve erişilebilirlik çalışmaları, içerik yönetimi, kişiselleştirme, müşteri segmentlerini belirleme ve ödeme sistemlerini arttırma gibi pek çok konu bu adımda yapılanlardır.
• Measure&Optimize: Şimdiye kadar neleri doğru, neleri yanlış yaptığınızı anlamanızı sağlayan ölçümleme aktiviteleridir. Rakip analizleri, site performans analizleri, online anketlerin değerlendirilmesi gibi pek çok konuyu kapsar.
• Retain&Grow: Kazandığınız müşterilerinizi kalıcı kılmak için yapılan çalışmalardır. Müşteri hizmetleri ve e-mail pazarlama gibi konular başlıcalarıdır.
Dijital pazarlamaya yeni başlayanların dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
• Güncel web sitesi: İnternetteki dükkanınız olan web siteniz (e-ticaret siteniz)in güncelliği sayfanızı ziyaret eden tüketicilerin her seferinde yeni bir şeyler bulabilmesi bakımından önemli. İnteraktif kampanyalarla sitenize olan ziyareti arttırabilirsiniz.
• Bloglar: Google’ın en çok önem verdiği şey, kaliteli ve faydalı içerik. Web sitenizde mutlaka blog oluşturun ve hedef kitlenizin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun olarak içerik paylaşın.
• Aktif sosyal medya kullanımı: İnsanların en çok vakit geçirdiği yerler sosyal ağlar. Sosyal medya hesaplarınızı aktif olarak kullanın, tüketicilerle yeni dünyanın diline uygun bir biçimde iletişim kurun.
• SEO: Arama motoru optimizasyonu için çalışmalar yapın. İnternette yapılan aramalarda üst sıralarda olmanız, kullanıcıların markanıza güven duymasına neden olacak ve ürün/hizmetlerinize erişimi kolaylaştıracak.
• Mobil pazarlama: Akıllı telefonların yaygın kullanımını göz önünde bulundurarak web sitenizi mobile uygun hale getirin ve mobil pazarlamanın imkanlarında faydalanın. Örneğin markanız için mobil aplikasyonlar oluşturabilirsiniz.